Megújult a SeConSys honlapja

SeConSys* együttműködés a villamosenergia-rendszer kiberbiztonságáért: új honlap és elinduló blog

Az élvonalbeli magyar villamosenergetikai ICS** gyártók, valamint kiberbiztonsági cégek 2018 decemberében jutottak egyetértésre abban, hogy a villamosenergia-rendszer kiberbiztonságának erősítése szempontjából hasznos – sőt szükséges – az együttműködésük. A kezdeményezéshez rövid időn belül magyar villamosenergetikai társaságok, továbbá a témában illetékes állami szervezetek csatlakoztak.

A SeConSys együttműködésben a tagok önkéntes, akár munkaidőn túli, szakmai munkát végeznek. Alkalmas keret ahhoz, akár a „céges sapkát” félretéve születhessenek előremutató szakmai anyagok.

A SeConSys együttműködésben zajló munka eredményeként

2020-ban elkészült és a
Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete gondozásában megjelenhetett a
Villamosenergetikai ipari felügyeleti rendszerek kiberbiztonsági kézikönyve.

Az együttműködés erejét mutatja, hogy már a kézikönyv zárómunkálataival párhuzamosan megindult a további munka céljainak és kereteinek kidolgozása.

Egyebek mellett az elmúlt hónapok súlyos kibertámadásainak ICS-vonatkozásai is arra ösztönöztek bennünket, hogy segítsük a kapcsolódó információk áramlását, cseréjét. Első lépésként létrehoztuk a SeConSys Facebook oldalát.

Ezt támogatandó honlapunk most befejezett megújításának egyik célja a SeConSys együttműködésen kívüli érdeklődők számára is hasznos információk – sőt akár fórum – biztosítása. Ennek egyik elemeként

elindítjuk a SeConSys blogot,

amelynek posztjai tanulságos kiberbiztonsági fejleményeket mutatnak be úgy, hogy

a kommentek révén akár érdemi szakmai eszmecsere is kialakulhat.

Szándékunk szerint honlapunk fejlesztésével megteremtjük annak lehetőségét, hogy tagjaink, avagy szakértő vendégszerzőink főleg (de nem kizárólagosan) a villamosenergetikai ICS-ek kiberbiztonságával kapcsolatos, szerintük fontos és aktuális témákról posztokban oszthassák meg gondolataikat. Saját posztjaink mellett

szakirányú vendégposztoknak is teret kívánunk adni.

A posztok megjelenítésére vonatkozó szándékokat az info@seconsys.eu címen kérjük jelezni!

Az ICS Cybersecurity blog szerzőjével olyan megállapodást kötöttünk, hogy posztjai másodközlésben a SeConSys blogban is megjelennek.

A blog mellett – főleg az aktuális és releváns szakirodalom kiragadott példáiból –

Tudástárat hozunk létre

nyilván a teljesség igénye nélkül.

A kommunikációt segítheti a megújult honlap üzenőfelülete is.

Kérjük, hogy kövessétek és szakmai ismeretségi körötökben terjesszétek a fentieket, kövessétek a SeConSys blogot és osszátok posztjait!

Görgey Péter & Dr. Krasznay Csaba
mentorok

 

* SeConSys: Security for Control Systems
** ICS: Industrial Control System

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük